Wybieraj szkło!
Dlaczego?
Po pierwsze: smak
Opakowania szklane są neutralne, oznacza to, że nie zmieniają smaku zawartych w nich napojów
czy pokarmów.
Pod drugie: zdrowie
Szkło jest materiałem obojętnym i nie wchodzi w reakcje chemiczne. Przy ponownym użyciu nie
ma obaw, że poprzednia zawartość mogła wniknąć w jego strukturę. Opakowanie szklane nie
przepuszcza tlenu, co powoduje, że przechowywana w nim żywność pozostaje świeża oraz
zachowuje swoje wartości odżywcze.
Po trzecie: wygoda
Słoje, w których przechowywana jest żywność łatwo utrzymać w czystości. Ponadto jest to
opakowanie trwałe i nadające się do wielokrotnego użycia.
Po czwarte: środowisko
Do produkcji szkła używa się wyłącznie naturalnych składników (piasek kwarcowy, wapień, soda
amoniakowa) – powoduje to, iż opakowania tego typu podczas rozkładu nie zagrażają
równowadze środowiskowej. Ponadto szkło charakteryzuje się możliwością ponownego użycia.
Po piąte: prestiż
Butelki szklane stały się „synonimem” marki premium. Producenci np. wód mineralnych decydują
się na opakowania szklane, żeby zapewnić najwyższą jakość swojego produktu.
Po szóste: kolekcjonerstwo
Opakowania szklane obok swojej użyteczności pełnią też funkcję estetyczną. Osobliwe kształty
czy kolory opakowań szklanych stają się niekiedy składowymi zbiorów kolekcjonerskich.